Haluaisin sanoa, että tottakai uskon että minäkin tulen saamaan eläkettä. Mutta totuus on toinen, en usko. En ainakaan nykyisellä mallilla. Eikä taida uskoa moni muukaan, koska eläkesäästäminen on muodissa. Muutama viikko sitten töissä keskustelimme kertyneistä eläkkeistä. Tästä innostuneena suuntasin itsekin katsomaan tämän hetken kertyneen eläkkeeni, ja suoraan sanottuna olin vähän shokissa. Onhan tässä vielä aikaa sitä kerryttää, mutta en kuvitellut sen olevan niin vähän. Positiivisemmalta näytti kuitenkin esimerkiksi Ilmarisen eläkelaskuri.

Kertynyt eläke

Rehellisesti, en ole ajatellut juurikaan kertynyttä eläkettä. Eläke on aina tuntunut itselleni tosi kaukaiselta ajatukselta. Koska tässä suhteessa aina niin positiivinen minä, on aika pessimistisellä kannalla. Kertyneen eläkkeen pystyy tarkistamaan helposti Eläketurvakeskuksen sivuilta. Samaiselta sivulta sain tietää, että tavoite eläke-ikäni on 70 vuotta ja 4 kuukautta, eli aika monta vuotta vielä töitä jäljellä näin 29 -vuotiaana.

Mutta kuten aikaisemmin totesin, kertyneen eläkkeen määrä ei paljon hymyilytä. Enkä koe olevani tässä ainoa. Minusta tuntuu, että ikäiseni ihmiset eivät pääsääntöisesti usko pystyvänsä hyötymään eläkejärjestelmästä samalla tavalla, kuin he jotka ovat sen piirissä nyt.

Eläkesäästäminen

Yhä useampi ihminen säästää erikseen eläkepäiville. Mielestäni tämä on tosi hyvä, mutta kertoo ehkä samalla sitä, että moni on kanssani samoilla linjoilla eikä usko eläkkeeseen tai usko sen määrän olevan riittävä. Mutta mitä se eläkesäästäminen on minun kohdallani?

Minä en ole ajatellut aloittaa erillistä eläkesäästämistä. Ajattelen sijoittamiseni kokonaisuutena, johon sisältyy myös tuo eläke. Sijoittamishorisonttini on kuitenkin pitkä, ja salkkuni sisältää myös esimerkiksi asuntoja, joiden tulojen toivon auttavan jo lähitulevaisuudessa, mutta myös sitten vanhempana.

Kuten jo aikaisemmassa postauksessa olen maininnut haaveilevani, että joku päivä olisin taloudellisesti riippumaton, että minulla olisi mahdollisuus vaikka ilman rahahuolia opiskella, tai viettää vuosi matkustellen. Ja kun sen saavutan, pitäisi sen myös turvata eläkekin. Lisää tästä taloudellisesta riippumattomuudesta kirjoitin ensimmäisessä postauksessani täällä. Sen kuitenkin tiedän, että en halua tuudittautua siihen että kaikki tulee olemaan 40 vuoden päästä niinkuin on nytkin. Toivottavasti yllätyn positiivisesti ja asiat ovat vielä paremmin?

Jos kuitenkin sinä mietit eläkesäästämistä ja sen aloittamista, niin parempi aloittaa nyt kuin vain miettiä sitä. Tähän pätee aivan sama juttu, kuin kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen ja säästämiseen. Paras päivä aloittaa oli eilen.

Yllätäthän minut positiivisesti eläkejärjestelmä? Uskotko sinä eläkkeeseen, kerro kommentteihin! 

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja nyt myös Instagramissa!

-Emmi

2 thoughts on “Uskotko eläkkeeseen? – Eläkesäästäminen

 1. Olen tänä vuonna 30 v täyttävä 1,5 -vuotiaan ja kohta kahden lapsen äiti. Haluan olla tämän lyhyen aikaa kotona lasten kanssa hoitovapaalla, joka syö eläkepottiani.

  Tavoitteeni on eläkeiässä olla taloudellisesti eläkkeestä riippumaton, sillä en usko nykyjärjestelmän kattavam minulle välttämättä kovin suurta eläkettä. Tai saan sitä vasta 70-vuotiaana.

  Niinpä säästän ja sijoitan säästöjäni. Säästän puskuria, joka kattaa pakollisia yllättäviä menoja ja jonka varassa voisin elää 3-6 kk sekä kerään tavoittelemaani osakesalkkua. Tämän hetken säästö ja sijoitussuunnitelmalla (5 % korko – verot odotuksella) voisin jäädä eläkkeelle 57-58 vuotiaana. Luultavasti tämä tulee olemaan mahdollista aiemmin, sillä kuluttajana olen maltillinen kokematta luopumista itselle tärkeistä asioista ja arvoista.

  Sijoittajana olen sitä rohkeampi mitä enemmän siihen syvennyn.

  Hyvää tekstiä!

  jenna-ma-ma.blogspot.com
  http://www.instagram.com/jenna.ma.ma

  1. Moi ja kiva kun kommentoit! <3
   Suunnitelmasi kuulostaa tosi hyvältä, ja tosi hyvin olet päässyt jo tämän hetkisten laskujen mukaan alentamaan eläkeikää. Parhaalta omaan korvaan kuulostaa just tuo, että et joudu kokemaan luopumista itselle tärkeistä asioista tai arvoista. Tämä on itsellenikin todella tärkeää sijoittamisessa.

   Tsemppiä matkalle! 🙂

   -Emmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Parhaat sijoitukset

ma kesä 17 , 2019
Innostuin tekemään postauksen parhaista sijoituksistani kuunneltuani Mimmit Sijoittaa -podcastin viikonloppuna, jossa keskusteltiin aiheesta. Olen aikaisemmin kertonut esimerkiksi postauksessani Haaveena taloudellinen riippumattomuus, että en ole sijoittanut […]