Noin kaksi viikkoa sitten julkaisin postauksen Täydellinen vuokrailmoitus. Tästä tasan kahden viikon päästä olin allekirjoittanut vuokrasopimuksen. Olen edelleen fiiliksissä että prosessi meni näin kivuttomasti ja mielestäni löysin tosi hyvän vuokralaisen. Hehkutin tätä onnistumista myös Instagramin puolella, jos et vielä seuraa Instassa, niin seuraa heti @mammasijoittaa, jossa muutenkin höpöttelen enemmänkin myös blogijulkaisujen välissä.

Jännitin ehkä hieman sitä, kuinka nopeasti tulen saamaan asunnon vuokralle. Ajatuksiini vaikutti meneillään oleva Korona ja kokemuksieni mukaan keväällä ei ole ollut niin paljon vuokra-asuntojen hakijoita, kuin syksyllä. En sitten tiedä onko tässä oikeasti perää, mutta siltä minusta on tuntunut kun olen vuokrannut Jyväskylän asuntoani.

Millainen on hyvä vuokralainen minulle?

Ihmiset arvostavat tietysti erilaisia asioita, mutta uskoisin että näistä itselleni tärkeistä asioista löytyy tärkeitä myös muille vuokranantajille. Tässä niistä asioista muutama:

Vuokranmaksukyky: ovatko vuokralaisella luottotiedot kunnossa, jos eivät ole miksi ei? Olen pitänyt tiukkaa linjaa siitä, että en ota luottotiedotonta vuokralaiseksi. Mutta jotkut ihmiset suostuvat ottamaan myös luottotiedottomia, olen kuullut esimerkkejä että näissä tilanteissa vuokranantaja on halunnut olla varma että vuokralaisen elämä on ns. menossa eteenpäin eikä enää olla samassa tilanteessa kuin luottotiedottomana. Luottotietojen lisäksi vuokranmaksukykyyn liittyy tietysti myös elämäntilanne, onko töissä, opiskelija vai työtön?

mamma sijoittaa millainen on hyvä vuokralainen
Kuvalähde

Vuokrasopimuksen pituus ratkaisee. Tietysti teen sopimuksen aina toistaiseksi voimassa olevaksi, niin että ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on 11 kuukauden kuluttua sopimuksen alkamisesta. Mutta kyselen aina vuokralaisehdokkailta, kuinka pitkäksi aikaa he kotia etsivät. Useimmat vuokralaiseni ovatkin olleet asunnossa useamman vuoden. Tämä säästää minulta vaivaa ja rahaa kun vuokralaista ei tarvitse olla etsimässä vuoden välein.

Mielikuva ihmisestä ratkaisee. Ensimmäisen mielikuvan luo tietysti vuokralaisen lähettämä hakemus, kannattaa siis nähdä vaivaa hakemuksessa. Ihan sama asia kun hakisit työpaikkaa. Minulle fiilis ihmisestä on tosi tärkeä. Ja olen oppinut, että sitä omaa pään sisäistä ääntä kannattaa kuunnella. Olen muutaman kerran jättänyt erinäisissä tilanteissa kuuntelematta ja aina huomannut että olisi pitänyt kuunnella. Näin on käynyt niin vuokralaisen kuin työpaikankin suhteen. Kannattaa siis luottaa omaan fiilikseen.

Mistä niitä hyviä vuokralaisia löytää?

Tällä kertaa löysin vuokralaiseni tori.fi:stä. Loppujen lopuksi laitoin ilmoituksen myös vuokraovi.com:iin, Sain paljon yhteydenottoja molempien kautta, mutta tosi monet yhteydenottajat olivat luottotiedottomia. Se oli kuitenkin kiva huomata, että siitä oltiin rehellisiä ja kerrottiin heti hakemuksessa. Koska kyllä olisi ärsyttänyt tsekata ihmisten luottotietoja ja huomata se vasta sitten.

Jos tuntuu ettei itse osaa valita hyvää vuokralaista, voi tällaisen palvelun myös ostaa. Tai jos asut esimerkiksi toisessa kaupungissa kuin missä sijoitusasuntosi sijaitsee. Itse käytin tällaista viime kerralla, kuin Jyväskylän asunnossa vaihtui vuokralainen, koska näyttöjen pitoon ajaminen Tampereelta ei vaan kiinnostanut. Tämä on muuten kaiken lisäksi verovähennyskelpoinen kulu vuokratulosta.

Mikä on sinulle tärkeää vuokralaista valitessa? Kerro kommentteihin!

PS. Muista seurata blogia Bloglovinissa, Facebookissa ja tietty myös Instagramissa!

Lue myös: Ostin Ihanan kodin ja Kuka pelkää yhtiölainaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Tein itse ja "säästin"

su huhti 26 , 2020
Tiedättekö sen tyypin, joka aina tekee mieluummin kaiken itse, sen sijaan että maksaisi ammattilaisille asian tekemisestä? Minä tiedän, ja meinaan sortua itsekin olemaan se tyyppi […]