Minä olen joutunut törmäämään tytöttelyyn valitettavasti monta kertaa työurani aikana. Olenpa joutunut törmäämään siihenkin, että ammattitaitoni on kyseenalaistettu sen takia että olen pieni blondi nainen. Nykyään hiukseni ovat kyllä vaaleanpunaiset, ja sekös näille arvostelijoille olisi varmasti mieliksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että välillä olen joutunut tekemään aika paljon töitä todistaakseni että hei, minä olen oikeasti hyvä tässä mitä teen. Ja mistä tiedän, että tällaisia ennakkokäsityksiä minusta on ollut? No siitä, että muutamat näistä ihmisistä ovat tulleet siitä minulle sanomaan ja joistakin olen sitten kuullut mutkan takaa. Ja uskon, sen hetken olleen yhtä hieno sille sanojalle, kuin se on ollut minullekin. Minulle se on tarkoittanut tietysti kehuja, mutta sille toiselle se on ollut itsensä ylittämisen hetki ja myöntämisen: olen ollut väärässä, pystyn sen tunnustamaan ja olen valmis muuttamaan mielipidettäni.

mamma_sijoittaa_itsensä
Kuvalähde

Sukupuoli tai ulkonäkö ei ole onnistumisen mittari

Eilen lauantaina 4.4. makasin sohvalla ja luin Ilta-Sanomia puhelimesta. Törmäsin kolumniin, jonka otsikko oli: Sanna Marin – likka , jota tarttee vielä kouluttaa. Ja voin kertoa, että olin tyrmistynyt luettuani kolumnin. Ensimmäisten lauseiden jälkeen toivoin sen olevan joku vitsi. Voiko tällaista julkaista ja miten nuo kaikki ihmiset tuolla kommenttikentässä vielä hurraavat tälle? Heti kolumnin alussa todetaan, ettei likkahallituksesta tuu mitään, mutta onhan timmejä daameja kiva katsella lavalla. Ja melkein samaan hengenvetoon todetaan, että eihän tässä mitään sovinisteja olla. Mutta artikkelin lopussa silti huokaistaan helpotuksesta, että joku mies piti tyttöselle kunnon isällisen puhuttelun, niin että nyt neljästä kokeneesta isännästä on koottu asiantuntijaelin.

Vaikka artikkeli on kirjoitettu kuinka satiirisessa mielessä tahansa, meni se mielestäni yli. Jos taustalla oli tuoda oikeasti esille asioiden edistämistä, ei se ainakaan kommenttikentässä näkynyt, jossa kompattiin naishallituksen huonoutta. Tekstin satiirinen ydin meni varmasti ohi monilta, varsinkin kun informaatiotulva on tällä hetkellä aikamoinen.

Tällaisena #metoo -aikakautena ja tasa-arvon kulta-aikana, olin niin hämmentynyt tuosta kirjoituksesta, että päätin lähettää Ilta-Sanomille palautetta tästä, mutta samalla halusin myös nostaa tämän blogiin. Kyllä meillä jokaisella on varmasti hetkittäin itseämme peiliin katsominen työssä, jota teemme. Mutta sukupuolen tai ulkonäön ei pitäisi millään muotoa liittyä siihen, kuinka meitä arvioidaan onnistumisessamme.

Käytöstavat kunniaan

On erittäin harmi, että työelämässä on vielä paljon ihmisiä, joiden ajatusmalleja saisi laajentaa rankalla kädellä. Korona kiristää tällä hetkellä varmasti useiden hermoja, ja mietitään mitä pystyttäisiin tekemään vielä enemmän ja asioille halutaan etsiä syyllisiä. Mutta vaikka kuinka kiristäisi, niin yritetään jokainen muistaa ne käytöstavat, varsinkin työelämässä. Koska se tytöttely, se menee tunteisiin.

Oletko sinä joutunut todistelemaan osaamistasi?

-Emmi

PS. Muista seurata blogia Bloglovinissa, Facebookissa ja tietty myös Instagramissa!

Lue myös: Upea työhistoriani ja Täydellinen vuokrailmoitus

One thought on “Tytöttely menee tunteisiin

  1. Kyllä sen tytöttelyn huomaa, oltiin pari vuotta sitten järjestämässä Tampereella festareita. Kyseessä oli katutaide tapahtuma johon saatiin ulkomailta asti taiteilijoita toteuttamaan taiteellista osaamistaan Tampereen hiedanrannan kehitysalueelle.

    Olin suunnittelu tiimissä ainut nainen ja vielä nuorin 😄 kyllä pariin kertaan huomasin että miut ingoorattiin täysin ja jos joku herrasmiehistä olisi ehdottanut samaa niin vastakaikua olisi syntynyt.

    Opettavainen kesä kaikkiaan, ja vaikka joku tyttöttelisi niin olen myös huomannut että jossakin tilanteista omasta sukupuolesta ja söpöstä ulkonäöstä on myös hyötyä, ihmiset kohtelee kivasti ja osoittaa kiinnostusta myös siksi koska oon nii söpö nuori nainen.

    Taitaa kohtelu riippua pöydästä jossa istuu ja siitä miten itse asennoituu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kuka pelkää uudiskohteen yhtiölainaa?

su huhti 12 , 2020
*Kaupallinen yhteistyö: T2H Starttasimme maaliskuussa T2H:n kanssa postaussarjan, jossa käsitellään asuntosijoittamista, ja asunnon ostamista erityisesti uudiskohteiden näkökulmasta. Viimeksi kerroin teille, kuinka löysin Ihanan kodin, mitä […]