*Kaupallinen yhteistyö: Nordnet

Otsikko voisi olla myös, miksi lapselle ylipäätänsä kannattaa kerätä pääomaa tulevaisuutta varten. Ei sen väliä, onko tapa säästötili vai sijoitussalkku. Meidän tapauksessamme 2,5 -vuotiaalta taaperoltamme löytyy arvo-osuustili Nordnetista. Lapsestamme tuli säästäjä jo 3 kuukauden ikäisenä, kun päätimme avata säästötilin. Vähän myöhemmin päädyimme avaamaan arvo-osuustilin Nordnetiin ja lapsemme sijoittajaura pääsi käyntiin. Vertailua säästötilistä ja sijoitussalkusta lapselle löydät tästä kirjoituksesta.

Miksi aloitimme lapselle sijoittamisen?

Sijoittaessa lapselle, korkoa korolle ilmiö pääsee vauhtiin parhaimmillaan, koska yleensä sijoitushorisontti on pitkä. Me avasimme lapsellemme salkun Nordnetiin, kun hän oli alle vuoden. Ja hänen hallintaansa salkku päätyy täyttäessään 18 -vuotta.

Se olin varmasti minä, joka oli sitä mieltä että myös lapsemme tarvitsee oman salkun. Minulle on säästetty lapsuudessani, ja se toimikin kivana pesämunana ensimmäiseen asuntoon. Jos pystymme pienellä panostuksella kuukausittain auttamaan lastamme tulevaisuudessa, miksi emme tekisi sitä?

Aloitimme sijoittamisen 45 eurolla kuukausittain, tällä hetkellä kuukausittainen sijoitussumma on 94 euroa. Mutta emme ole millään lailla lyöneet lukkoon, että tämä sen täytyy aina olla. Kun lapsemme kasvaa isommaksi, tulee arkeen mukaan myös esimerkiksi harrastuskulut. Mutta sen tiedän että kuukausittaisen sijoittamisen on jatkuttava, oli se sitten vaikka pienemmillä summilla kuukaudessa.

lapselle säästäminen ja sijoittaminen nordnet mamma sijoittaa

Miten lapsen sijoitussuunnitelma muuttuu ajan myötä?

Tällä hetkellä olemme tyytyväisiä tapaamme sijoittaa lapsellemme. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka kuukausi pankistamme siirtyy summa automaattisesti lapselle salkkuun, josta se jakautuu automaattisesti kuukausisäästösopimukselle kolmeen eri indeksirahastoon.

Tällä hetkellä jylläävä Korona virus ja sen seurauksena tulleet kurssien laskut eivät ole vaikuttaneet sijoitussuunnitelmaamme, kuten ei myöskään minun omaan suunnitelmaani. Nyt on oikea aika vain jatkaa kuukausisäästämistä ja pysyä valitulla tiellä. Koska kurssit ovat matalalla, samalla summalla saa isomman osuuden rahastoa.

Kun lapsemme kasvaa isommaksi, ja jos hän osoittaa kiinnostusta osallistua sijoittamiseen, hänet otetaan tietenkin mukaan. Olen kuullut monilta ystäviltäni, että lapsia on otettu mukaan esimerkiksi osakkeiden valintaan ja niitä on yhdessä käyty läpi, miksi kyseinen osake on hyvä tai huono. Mielestäni tämä on erinomainen tapa! Haluaisin ehdottomasti saada lapseni sitoutumaan ja mukaan sijoittamiseen, koska haluan uskoa että sen myötä rahojen hassaamisen tarve johonkin turhuuteen olisi pienempi hänen saadessaan sijoitussalkun hallintaansa täyttäessään 18 -vuotta.

Loppujen lopuksi voimme vain toivoa, että osallistamalla lapsemme mukaan sijoittamiseen, hän saa järkevän rahankäytön mallin. Koska faktahan on se, että me emme voi päättää hänen puolestaan mitä hän saa tehdä sijoituksillaan täyttäessään 18 -vuotta.

Muutama fakta lapselle sijoittamisesta

  • Nordnetissa lapselle sijoittamisen voi aloittaa jo 15 eurolla kuukaudessa.
  • Sijoituksia voi valita osake-, rahasto- ja ETF -valikoimasta.
  • Molemmat vanhemmista hyväksyvät ja allekirjoittavat lapsen osake- ja rahastosalkun tai osakesäästötilin avaamisen.
  • Salkun hallinta siirtyy lapselle tämän täyttäessa 18 -vuotta, tähän asti lapselle on mahdollista ottaa katselutunnukset.
  • Myös kummit tai isovanhemmat voivat säästää lapselle Nordnetissa – vanhemmat antavat henkilölle valtakirjan jolla voi tehdä kauppaa ja nähdä tilin tietoja. Lapsen salkkuun on mahdollista myös tallettaa varoja ilman valtakirjaa.
  • Sijoittamista ilman turhia palvelumaksuja – Nordnet ei esimerkiksi peri kaupankäyntimaksuja rahastojen ostamisesta tai myynnistä, maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat kulut. Mutta huom, esim Nordnetin indeksirahastoissa kuluja ei ole.

Katso tarkat ohjeet lapselle säästämisen aloittamiseen, ja aloita lapselle säästäminen Nordnetissa tästä!

Lue lisää lapselle sijoittamisesta näistä vanhoista blogiteksteistä: Lapsemme on sijoittaja JA Säästötili vai sijoitussalkku lapselle

Mitä mieltä olet lapselle sijoittamisesta? Kerro kommentteihin!

-Emmi

PS. Muista seurata blogia Bloglovinissa, Facebookissa ja tietty myös Instagramissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Viikko täynnä mullistuksia + vinkit etätyöskentelijöille

to maalis 19 , 2020
Enpä voinut reilu viikko sitten keskiviikkona Messukeskuksessa Gastro messuilla vieraillessani uskoa, missä ollaan viikko eteenpäin. En ole uskaltanut käydä katsomassa osakesalkkuanikaan useisiin päiviin. Mutta se […]