Jos olet kuten minä, kiinnostunut sijoittamisesta ja säästämisestä, et ole voinut välttyä osakesäästötiliin liittyviltä jutuilta. Joissakin asioissa olen aikamoinen jahkailija. Välillä se on tosi hyvä, näin ei tule tehtyä ostoksia jotka myöhemmin kaduttavat. Olen aikaisemminkin tainnut mainita, että punnitsen suurempia ostoksiani ja päätöksiäni aika pitkään. Ja niin on käynyt myös osakesäästötilin osalta, päädyin avaamaan omani vasta nyt. Ja miksi päädyin avaamaan sen vasta nyt, lue ihmeessä eteenpäin!

Faktat tiskiin osakesäästötilistä

No nyt ne faktat tiskiin osakesäästötilistä. Tietoa on leijunut ympäriinsä ja en itsekään ole välttynyt kysymykseltä: mikä ihmeen osakesäästötili ja mitä mieltä minä siitä olen? Nyt olen lukenut ja ottanut selvää asiasta sen verran, että halusin jakaa ajatukseni myös teille.

 1. Mikä on osakesäästötili? Osakesäästötilin sisällä sijoittajat voivat käydä kauppaa kotimaisilla ja ulkomaisilla osakkeilla. Kun osakkeet ovat osakesäästötilillä, on kaupankäynti mahdollista ilman välittömiä verovaikutuksia.
 2. Onko osakesäästötilillä jotain rajoituksia? Osakesäästötilille voi tallettaa maksimissaan 50 000€ joko kerralla tai osissa. Sijoituksen summa voi sen sijaan nousta korkeammaksi, eli jos olet tallettanut osakesäästötilille esimerkiksi 30 000€ ja arvo on noussut 70 000€ euroon, on sinulla silti mahdollisuus tallettaa sinne vielä 20 000€.
 3. Mitä tapahtuu osingoille tai koroille? Myös osingot ja korot ovat verovapaita osakesäästötilin sisällä, joka mahdollistaa täyden hyödyn irtiottamisen korkoa korolle ilmiöstä. Myyntivoitot ja osingot maksetaan tilille ilman heti maksettavaa veroa.
 4. Miksi osakesäästötili eikä arvo-osuustili? Osakesäästötilillä koko tuottosumman voi sijoittaa sellaisenaan eteenpäin, kun arvo-osuustilillä verottaja nappaisee joka vuosi 30% pois voitoista. Ja tässä on syytä kääntää katseet taas korkoa korolle ilmiöön, vuosien saatossa vaikutus suurenee.
 5. Voinko avata osakesäästötilejä minne tahansa ja miten paljon tahansa? Et voi, osakesäästötili voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan. Myös lapselle voi avata oman osakesäästötilin.
mamma sijoittaa osakesäästötili nordnet
Kuvalähde

 Huomioi tämä osakesäästötilissä

Verot tulevat maksettavaksi kuitenkin joskus. Jos päätät nostaa sijoituksesi pois osakesäästötililtä, maksat silloin 30% veroa voitosta. Täysin verovapaata tämäkään lysti ei siis ole. Aktiivinen sijoittaja hyötyy kuitenkin huomattavasti verotuksen lykkääntymistä, koska korkoa korolle efekti pääsee vauhtiin.

Osakesäästötilille ei voi siirtää osakkeita, rahasto-osuuksia tai muuta varallisuutta.

Miksi avasin osakesäästötilin Nordnetiin?

Olen aikaisemminkin kertonut että sijoitukseni sijaitsevat Nordnetissä. Vertailin kuitenkin myös muita palvelua tarjoavia tahoja. Loppujen lopuksi päätin avata osakesäästötilin Nordnetiin. Olen asioinut aika monien pankkien kanssa elämäni aikana, ja ilokseni voin todeta, että Nordnet on ainoa jonka kanssa minulla ei ole ikinä ollut ongelmia asioinnissa. Päätökseeni vaikutti myös Nordnetin tarjoamat palvelut osakesäästötilin osalta, joita ovat muun muassa:

 • Shareville! Mielestäni on aivan parasta päästä kurkistamaan muiden sijoittajien salkkuihin ja poimia sieltä parhaita sijoitusideoita omaan salkkuun. Sharevillestä löytyy paljon keskusteluryhmiä erilaisten aiheiden ympäriltä.
 • Nordnetissa osakesäästötilillä ei ole minkäänlaisia kiinteitä avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja.
 • Reaaliaikaiset striimattavat kurssit pohjoismaisille osakkeille. (Tarjous Oslon pörssin reaaliaikaisista ja striimaavista kursseista on voimassa 31.12.2020 asti.)
 • Euroopan parhaaksi palkitut analyysit suomalaisista pörssiyhtiöistä
 • Automaattinen veroraportointi! Tämä helpottaa elämää aika paljon. Nordnet sai muuten Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla.

Joko sinä olet avannut oman osakesäästötilisi ja tehnyt ensimmäiset ostokset? Kerro kommentteihin!

Avaa oma osakesäästötilisi Nordnetiin tästä linkistä!

 Muista seurata blogia BloglovinissaFacebookissaja tietty myös Instagramissa!

-Emmi

Lue myös: Paljonko kannattaa sijoittaa?

3 thoughts on “Mikä ihmeen osakesäästötili?

 1. Listalta puuttuu aika oleellinen seikka, hankintameno olettama. Tämä on kuitenkin asia, joka vaikuttaa aikalailla siihen, onko osakesäästötili kannattava valinta itselle vai ei.

 2. Tuossa Nordnetin mainosblogissa oletus on se, että osakkeet myydään ja ostetaan takaisin. Jos ostetaan ETF-rahastoa tai perinteistä rahastoa (joka on siis aivan yhtä verotehokas kuin osakesäästötili, jos ei verotehokkaampi), se myydään ja rahat käytetään esim. eläkkeellä tai asunnon hankintaan, niin OST:stä ei ole mitään hyötyä, vaan mahdollisuus rahastosijoituksen hankintameno-olettaman käyttöön hakkaa sen mennen tullen. Näitä vertailuja tehdessä se vain tuppaa mainosmiehiltä unohtumaan… Eli osakesäästötilistä ei hyödy passiivinen sijoittaja ja passiivisuus sijoittamisessa on kaiken a ja o ja ainut tae menestymiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Vakuutuksien kilpailuttaminen - Satasien säästöt muutamalla puhelulla

su tammi 26 , 2020
”Olisiko teillä hetki aikaa puhua vakuutuksista?” alkoi puhelu maanantaina. No olihan minulla! Yleensä vihaan kaikenlaisia puhelinmyyjiä, mutta vakuutusmyyjät ovat suosikkejani, koska olen itse aivan saamaton […]