Tein eilen toisen kerran elämässäni tarkastuksen menneen vuoden kuluihin. Tykkään harrastaa budjetointia, laskea erilaisia skenaarioita ja katsoa kuinka rahat riittivät menneenä vuotena. Ja se nyt tehneenä, näen sen tärkeänä lapsiperheelle koska näin voimme ennakoida kuluja. Ennen viime vuotta en jaksanut nähdä kulujen ja tulojen budjetoimisen vaivaa. Vuoden 2020 budjetti onkin sitten oma tulevaisuuden aiheensa. Mutta takaisin aiheeseen 2019 vuoden toteutuneet kulut! Mihin ihmeeseen rahani kuluivat vuonna 2019?

Olen aikaisemmin kertonutkin postauksessa Raha-asiat parisuhteessa – Näin ne meillä hoidetaan, että meillä on mieheni kassa kaksi yhteistä tiliä. Toiselta maksetaan kaikki yhteiset ostokset ja menot kuten ruuat, lapsen vaatteet yms. Tälle tilille meillä molemmilla on kortit. Toiselta tililtä maksetaan kaikki laskut, ja kummallakaan ei ole korttia tälle tilille. Tämä malli meillä on ollut käytössä jo varmaan 5 vuoden ajan ja on todettu meillä toimivaksi.

mamma sijoittaa talouden budjetointi
Kuvalähde

Pysyttiinkö vuonna 2019 budjetissa?

Olen vannoutunut eväidenkuljettaja töihin, ehkä osittain pakostakin koska meillä ei ole juurikaan lounasravintola tarjontaa työpaikkani läheisyydessä, enkä mielestäni käy usein ulkona muutenkaan syömässä. Joten yllätyksenä tuli että olin käyttänyt melkein 100€ kuussa ulkona syömiseen. Eli eväät on kuitenkin tainneet jäädä kotiin ja olen käynyt nappaamassa jostain jotain mukaan.

Liittymästäni olen myös maksanut aivan liikaa, ja sen olenkin onneksi vaihtanut edullisempaan. Kaupassa käyntiin oli mennyt yhteisestä tilistämme huolimatta silti n. 100€ kuukaudessa ja sama summa myös shoppailuihin kuukaudessa. Ja silti samalla minusta on tuntunut että en ole ostanut itselleni mitään.

Olen myös yllättynyt että menot ovat kasvaneet, samalla kuin myös tulotkin. Olen pitänyt itseäni suht tarkkana rahankäyttäjänä, mutta ilmeisesti pieniä ostoksia tulee tehtyä huomaamatta edelleen. Ilokseni olen kuitenkin todennut monta kertaa menneen vuoden aikana, että on ollut viikkoja jolloin en ole ostanut mitään.

Pysyttiinkö budjetissa?

Voin ilokseni kertoa, että pysyttiin! Niin omalla henkilökohtaisella tililläni kuin yhteisillä tileillämme. Ja samaan aikaan sain siirretty kuukausittain mukavan summan Nordnetin salkkuuni. Pientä kärvistelyä ja shoppailudarraa aiheutti reissumme syksyllä Jenkkeihin, jossa paikan päällä rahaa kuluikin huomattavasti enemmän mitä olin ajatellut. Tätä pääsin sitten paikkailemaan syksyllä, ja maksamaan luottokortille reissun aikana kertynyttä velkaa.

Vakuutukset näyttivät taas jälleen tarpeellisuutensa tänäkin vuonna. Lapsi, koira sekä myös minä sairastelin, ja jos vakuutusta ei olisi ollut meistä kenelläkään olisivat kulut olleet aika suuret.

Nyt kun katson tätä aika loppusuoralla olevaa vuotta ja erityisesti sitä talouspuolta, olisin voinut valmistautua esimerkiksi reissuumme laittamalla enemmän rahaa ihan toiselle tilille säästöön jo paljon aikaisemmin, kun samaan aikaan sijoitin 500€ tai enemmän kuukaudessa. Mutta samalla olin onnistunut kerryttämään puskuria sen verran että useamman tonnin lennot ja majoitukset hoituivat etukäteen helposti. Mutta tämäkin oppi on viety seuraavaan vuoteen.

Harrastatko sinä talouden budjetointia vai onko se mielestäsi aivan turhaa? Kerro kommentteihin!

Tavataan taas vuonna 2020!

PS.  Muista seurata blogia BloglovinissaFacebookissa ja tietty myös Instagramissa!

-Emmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Säästötili vai sijoitussalkku lapselle

ke tammi 1 , 2020
*Sisältää mainoslinkkejä Olen aikaisemmin kertonut meidän lapsen olevan sijoittaja. Aloitimme lapsellemme säästämisen ensin säästötilille, mutta jonkin ajan kuluttua huomasimme että se ei olekaan paras mahdollinen […]