Kerroin viime sunnuntaina postauksessani Kävin asuntokaupoilla, että olen ostanut toisen sijoitusasunnon. Tämä asunto on uudiskohde ja vielä rakenteilla, eli konkreettista tuottoa se ei minulle tule tuottamaan ennen ensi vuotta ja valmistumista.

Ajattelin listata hieman plussia ja miinuksia uudiskohteisiin liittyen, mitä itse selvittelin kun aloin harkitsemaan uudiskohteen hankintaa.

Sijoitusasuntona uudiskohde – plussia

 • Ensimmäiseksi plussaksi uudiskohteissa nostaisin ehdottomasti huolettomuuden remonttien suhteen. Harvemmin (ei koskaan?) uudiskohteissa tarvitse varautua esimerkiksi putki- tai julkisivuremonttiin, joihin menee saatika rahaa, mutta se vaikuttaa myös vuokralaisen viihtyvyyteen. Lisäksi useimmiten rakennuttajalla on takuu, johon  pienet viat ja korjaukset menevät.
 • Toiseksi nostaisin vähennyskelpoiset vastikkeet. Usein suurin osa kohteen hinnasta on yhtiölainaa eli maksetaan pois rahoitusvastikkeena. Ja nämä rahoitusvastikkeet on mahdollista vähentää verotuksessa, kun taloyhtiö tulouttaa vastikkeet kirjanpidossa.
 • Kolmanneksi: uudiskohteen voi hankkia sijoitusasunnoksi aika ”edullisesti”. Kuten pointissa 2 mainitsin, suurin osa kohteen hinnasta on yhtiölainaa eli se maksetaan pois rahoitusvastikkeen muodossa. Minun tulevassa uudiskohteessani omarahoitusosuus oli 30% eli 70% maksan pois vähennyskelpoisena rahoitusvastikkeena. Lisää houkuttavuutta tähän tuo useimmiten 3 vuoden lyhennysvapaa asunnon valmistumisen jälkeen, jolloin yhtiölainasta maksetaan vain korkoja.
 • Asunnon materiaaleihin ja värimaailmaan pääsee vaikuttamaan itse – esimerkiksi lattian, keittiön kaapistojen sävyt ja osan kiinteistä kalusteista saa valita vaihtoehdoista, jotka kuuluvat hintaan. Jos näihin haluaa tehdä muutoksia, on nekin mahdollisia pientä lisähintaa vastaan.

Uudiskohteen miinuksia

 • Hinta – Tietty uudiskohteet ovat kalliimpia kuin vanhat asunnot. Mutta samalla asuntoon tulevat muun muassa modernit puitteet ja huolettomuus remonteista.
 • Vuokratuotto – No sitähän ei tietty saa samantien asunnon ostosta. Kuten aikaisemmassa postauksessani kirjoitin, varasin kohteen jo pari kuukautta sitten ja se valmistuu 5/2020, ja nyt laitan jo rahaa kuitenkin kiinni siihen.
 • Arvonnousu ei välttämättä yllä vanhojen asuntojen tasolle.
Kuvalähde

Ostanko tulevaisuudessakin vain uudiskohteita?

En usko että keskityn pelkkiin uudiskohteisiin, mutta näen ehdottomasti mahdollisena että asuntosalkkuni koostuu osaksi niistä. Olen vähän alkanut hahmottelemaan sijoitusstrategiaani, ja ehdottomasti haluan sisällyttää siihen enemmänkin asuntoja – tietysti tilanteen niin salliessa. Sijoittamalla asuntoihin saan passiivista tuloa kuukausittain ja varallisuus karttuu kuin itsestään, kun vuokratuotolla saa vähennettyä lainaa. Sijoitusasunto on todella pitkän aikavälin, ehkä koko loppuelämän sijoitus. Ehkä tästä syystä itsellänikin meni aikaa ennen kun uskalsin ostaa toisen asunnon, varsinkin kun tämä ei ole missään vaiheessa tulossa omaan käyttöön. Mutta eikö se niin mene että vähän pitääkin jännittää ja työntää itseään epämukavuus alueelle, että kehittyy ja pääsee eteenpäin? 🙂

Kuuluuko sijoitusasunnot sun sijoitussuunnitelmaan?

-Emmi

5 thoughts on “Sijoitusasuntona uudiskohde – plussia ja miinuksia

 1. Miinuksena uudiskohteissa voi olla myös se, että korot on nyt alhaalla ja jopa lähes kokonaisia taloja on mennyt asuntosijoittajille pienellä velkavivulla (jopa 15% omarahoitusosuudella) Mitä käykään kun lyhennysvapaat loppuu ja korot onkin noussut? Koko taloyhtiö voi joutua ihan liriin, jos sijoittajat joutuu ongelmiin.

  1. Toivotaan että tuollaista kauhuskenaariota ei kukaan joutuisi kohtaamaan, että koko taloyhtiö joutuisi liriin sijoittajien takia. 😐

   -Emmi

 2. Hei! Mielenkiintoinen aihe. Itsellä ei vielä sijoitusasuntoa, mutta tulevaisuudessa toivottavasti kyllä. Olen myös seurannut keskustelua juuri Annekin maalaamasta kauhuskenaariosta varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa yhtiölainaosuus voi olla satoja tuhansia euroja. Rahoitusvastike vaikuttaa ensin edulliselta kun ensin maksetaan vaan korkoja, mutta lyhennysten alkaessa summa moninkertaistuu. Täällä näkee myös asuntoja, joita myydään juuri tuon parin vuoden lyhennysvapaan jälkeen kun talous ei välttämättä kestä sitä, että asunnon kulut pomppaavat useaan tuhanteen euroon. Näissä kohteissa myös vuokratuotto jää helposti pieneksi. Asia ei ole vielä omalla kohdalla ajankohtainen, mutta näin mututuntumalta itse varmaan lähtisin hakemaan asuntoa kasvukeskuksesta. Mukava seurata matkaasi. Toivottavasti postailet lisää 🙂

  1. Moi!
   Ja kiitos kommentista. 🙂
   Se on niin harmi, että on ollut myös tapauksia joissa ei osata katsoa myös sinne tulevaisuuteen että mitäs sitten kun pitääkin alkaa lyhentää myös sitä rahoitusvastiketta. Toivottavasti jokainen joka asuntoihin haluaa sijoittaa, tekisi laskelmat myös sen pahimman mahdollisen skenaarion mukaan, esim korot voivat nousta, ja päättäisi vasta sitten onko asuntosijoittaminen ja just se kohde itselle oikea vaihtoehto.

   -Emmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Pihistämällä vauraaksi? - Överimmät säästökeinot

to kesä 6 , 2019
Olen aikaisemmin tuonut esille sen, että en tingi sijoittamisen takia asioista jotka tuovat minulle iloa. Kirjoitin tästä muun muassa Paljonko kannattaa sijoittaa -postauksessa. Perustan mielipiteeni […]