Lapselle sijoittaminen

Lapselle sijoittaminen on ollut minulle ja aviomiehelleni itsestäänselvyys. Sen sijaan säästettävän summan päättäminen ei ole ollut meille helppoa. Olemme pohtineet millä tavalla haluamme kartuttaa lapsemme varallisuutta ja kuinka ”varmistamme” että pikku kullannuppumme ei heti 18 -vuotiaana ryntää rahat taskussa tekemään jotain hölmöä säästämällemme summalla. No emmehän me voi sitä millään varmistaa. Voimme toivoa, että puhumalla avoimesti rahasta ja sijoittamisesta tuomme sen osaksi hänen elämäänsä, ja tietysti ottamalla hänet mukaan päätöksentekoon. Aiheesta oli hyvää pohdintaa myös Hyvän päivän varalle -blogissa.Toivon että suoralla puheella lapsi oppii rahan arvon ja seuraamaan omaa talouttaan. Rahan tuhlaamisen sijaan, lasta kiinnostaisi myös säästäminen ja sijoittaminen.

Lapselle säästäminen on pitkäjänteistä
Kuvalähde

Miksi säästää lapselle?

Lapsemme pääsi aloittamaan säästämisen jo kolmen kuukauden ikäisenä. Miettikää, kuinka paljon korkoa korolle ilmiö pystyy tekemään ihmeitä tässä ajassa! Miksi me säästämme lapsellemme? Kun säästäminen on aloitettu jo näin aikaisin, varallisuus karttuu kuin huomaamatta. En halua että lapsemme on 18 -vuotiaana tilanteessa, jossa hän ei tiedä rahasta mitään. Kuten aikaisemmassa postauksessani Sijoittamisesta ei puhuta viittasin Hesarin artikkeliin, jossa suurin osa nuorista on todennut että sijoittamisesta ei puhuta kotona, eikä kaveripiirissä, ja sen takia sijoittaminen on vaan jäänyt tekemättä.

Avasimme lapsellemme säästötilin samaan pankkiin, missä puolisoni kanssa meidän molempien tilit ovat kun hän oli muutaman kuukauden vanha. Tämä on varmasti se yleisin tapa lapselle säästämisessä. Eikä ihme, pankit houkuttelevat vanhempia avaamaan lapsilleen tilejä kaikilla ihanilla tilin avauslahjoilla, kuten ruokalapuilla ja säästöpossuilla. Kun olin äitiyslomalla, talletimme lapsemme säästötilille puolet lapsilisästä. Nyt lapsemme saa säästöön kuukausittain aika paljon, koko lapsilisän verran. Kun lapsemme kasvaa, ja esimerkiksi harrastuskulut tulevat osaksi arkea, uskon että  tarkastelemme summaa uudelleen.  Kun äitiysloma loppui ja nostimme lapsellemme säästettävää summaa, aloimme miettiä onko järkevin ratkaisu todella pienikorkoinen säästötili?  Lähdimme etsimään muita vaihtoehtoja.

Lapsemme on sijoittaja

Lähdimme kartoittamaan rahastoihin sijoittamisen mahdollisuuksia.Pohdimme oman pankkimme, sekä Nordnetin välillä. Kallistuimme lopulta Nordnetiin, ehkä siksi että sijoitamme myös molemmat siellä. Avasimme lapsellemme oman asiakkuuden, käytännössä tämä tarkoittaa sitä että me vanhemmat hallinnoimme tiliä, kunnes lapsemme on 18 -vuotias. Meillä on siis oikeus ostaa ja myydä sijoituskohteita. Hyvä kirjoitus siitä, kuinka asiakkuuden avaus onnistuu lapselle Nordnetiin, löytyy täältä.

Olemme pohtineet lapsellemme nyt aluksi passiivisia indeksirahastoja, sekä tietysti hajauttaa. Kuukausisäästösopimuksen avulla tuonne siirtyvä summa kasvaa mukavasti korkoa korolle vielä 16,5 vuoden ajan, kunnes lapsemme on 18 -vuotias ja toivottavasti vielä senkin jälkeen.En halua, että lapsemme rahoilla otetaan niin suurta riskiä, kuin esimerkiksi omillani ottaisin.

Säästetäänkö tai sijoitetaanko teillä lapselle?

-Emmi

2 thoughts on “Lapsemme on sijoittaja – Lapselle sijoittaminen

 1. Ihan ekaksi kiitos blogistasi, varsinkin tämä teksti koskettaa kun on uusi tyyppi perheeseen tulossa, itselleni on aikoinaan rahaa säästetty ja haaveissa olisi sama myös omalle lapselle kunhan taloudellinen tilanne on yhtään sen salliva.

  Toiseksi, olisi todella mielenkiintoista lukea onko olemassa mahdollisuuksia sijoittaa eettisiin rahastoihin jotenkin helposti. Tällä tarkoitan nyt sitä, että ymmärtääkseni kun laitan rahani rahastoon ja osakekauppaan, saatan tahtomattanikin tukea monia tahoja, jotka eivät kunnioita esimerkiksi ympäristöä tai ihmisoikeuksia. Sijoittajana minulla kai on mahdollisuudet valita itse mihin osakkeisiin rahani laitan, mutta tavallisena tallaajana tämä tuntuu todella suurelta työltä. Jos siis sinulla on yhtään tietoa (helposta) eettisestä sijoittamisesta, olisi siitä todella kiva lukea!

  1. Moi! Ja ihanaa jos teksti pystyi auttamaan ❣️
   Vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa myös itseäni aiheena, ja varmasti tulen siitä joskus kirjoittamaan. Olen pohtinut myös noita samoja juttuja, mitä kirjoitat, mutta en ole juurikaan perehtynyt.
   Laitahan blogini seurantaan joko täällä lilyn puolella ja Bloglovinissa niin saat sitten tiedon kun kirjoitus vastuullisesta sijoittamisesta ilmestyy! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Arjen säästövinkit - harkitse, vertaile, kierrätä

su huhti 28 , 2019
Sain idean tähän arjen säästövinkit -postaukseen noin viikko sitten. Minulla on ollut pihan perällä vanha pyörä, jolla ei ole päässyt eteenpäin. Pyörä on varmaan melkein 20 […]