Pörrään aika paljon erilaisilla sijoitusfoorumeilla tai fb -ryhmissä imemässä tietoa ja lukemassa muiden kokemuksia. Ja todella usein törmään keskustelun aloituksiin, paljonko kannattaa sijoittaa kuukausittain tai mistä säästätte kuukausittain. Toiselle jo 15€ on tuntuu isolta summalta kuukausibudjetissa, kun toinen voi laittaa syrjään 1000€ eikä se tunnu missään. Tämä on todella yksilöllistä. Mutta tässäkään asiassa ei kannata verrata muihin. Ajattelin tässä postauksessa pohtia, paljonko kannattaa sijoittaa ja paljonko minä sijoitan. Aikaisemmassa postauksessa Haaveena taloudellinen riippumattomuus avasin omaa sijoittajahistoriaani.

Paljonko kannattaa sijoittaa?

Kun olen miettinyt paljonko kannattaa sijoittaa, olen ottanut huomioon paljonko minulla on menoja ja mikä on sellainen summa, jonka olen valmis laittamaan sivuun kuukausittain ilman että elämänlaatuni kärsii. En myöskään halua joutua kajoamaan sijoitettuihin rahoihin heti seuraavana kuukautena vaikka jonkun autoremontin takia. Kun aloitin sijoittamisen, sijoitin muutamia kymppejä kerrallaan. Olen kasvattanut sijoitettavaa summaa pikkuhiljaa.

Kuva: Freepik.com

Nykyään sijoitan yleensä nettopalkastani 20%, joka on useampia satasia kuukaudessa. Nettopalkka=se summa rahaa joka minulle jää käteen verojen ja maksujen jälkeen, joka kilahtaa palkkapäivänä tilille. Siirrän sijoitettavan summan tililtäni heti palkkapäivänä. Tällä hetkellä tuo summa on tuntunut hyvältä, koska minulle jää silti hyvin rahaa elämiseen enkä tunne  joutuvani ajattelemaan, kuinka pärjään seuraavaan palkkapäivään. Haluan nauttia elämästä ja arjesta. Siksi minulle on täysin ok, että kuukautena jona pidän palkatonta lomaa, kuten olen heinäkuuksi kaavaillut, on sijoittamani summakin pienempi. Tällä hetkellä lapsemme on vielä niin pieni, että harrastuskuluja ei vielä ole. Kun niitä alkaa tulla, joudun ehkä tarkastelemaan kuukausittain sijoittamaani summaa uudelleen?

Mielestäni sijoittamisen ei kuuluisi rajoittaa arkea. Minä en halua joutua karsimaan menoistani tai siitä mitä meillä syödään, sen takia että saisin mahdollisimman paljon rahaa säästöön. Koko elämän tavoite ei voi olla vain säästää mahdollisimman paljon. Milloin sitä rahaa sitten käytetään ja elämästä nautitaan, jos koko ajan vaan säästetään sukanvarteen?

Missä minä sijoitan?

Hoidan sijoitukseni Nordnetin kautta. Ensimmäisiä sijoituksiani tein aikaisemmin pankkini kautta, jossa ovat myös kaikki tilini. Mutta ystäväni suositteli kokeilemaan Nordnettia, ja siirryin sitten sinne. Minulle tärkeää on helppous. Käytän Nordnettia melkeinpä pelkästään puhelimella sovelluksen kautta. Plussaa palvelussa on myös Shareville, joka on Nordnetin oma keskustelusivusto, jossa pääsee vaihtamaan ajatuksia muiden sijoittajien kanssa ja kurkkimaan mitä muut omistavat.

Pääsisin varmasti helpoimmalla, kun asettaisin toistuvan maksun verkkopankistani Nordnettiin ja Nordnetissa automaattisen kuukausi säästämisen päälle. Mutta toistaiseksi teen nämä kaikki manuaalisesti, koska tykkään muutenkin käydä melkein päivittäin kurkkimassa kuinka sijoitukseni voivat.

Paljonko sinä sijoitat kuukausittain? 🙂

-Emmi

5 thoughts on “Paljonko kannattaa sijoittaa?

 1. Hyviä ajatuksia! Aloitin vasta myös oman raha-asioihin keskittyvän blogin, mutta lähtökohtani ja tavoitteeni ovat aivan eri kuin mitä sulla. Mä sijotan kuukausittain 100€ juurikin Nordnetin kautta, mutta tämän lisäksi tavoitteeni on säästää 1000€ kuussa seuraavan 1,5vuoden ajan omaa asuntoa varten. Eli pihistelyä joudun tekemään ja karsin menojani, mutta se on erilaista kun on selkeä päämäärä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan sun blogia! 🙂

 2. Kiinnostava teksti. Minun on ollut vaikea päättää, miten paljon minun olisi järkevää sijoittaa. Tuo 20 % nettotuloista voisi olla hyvä minullekin. Sitä varten pitäisi yli tuplata nykyinen summa, ellet ole sisällyttänyt tuohon myös esim. asuntolainan lyhennyksiä? Nehän myös kartuttavat varallisuutta, vähän eri tavalla tietysti kuin vaikka osakesijoitukset.

  Tällä hetkellä asuntolainan lyhennysten lisäksi sijoitan Seligsonin indeksirahastoihin yhteensä reilun 300 €/kk. Lisäksi siirrän rahaa käyttötililtä toiselle ns. säästötilille, joka on teknisesti vain käyttötili ilman korttia. Muutama tonni varmaan olisi hyvä olla tälläkin säästötilillä, mutta ehkä on vähän turhaa makuuttaa siellä paljoa rahaa. Nyt kuitenkin olen tehnyt niin, koska en tiedä kuinka paljon pidän perusteltuna laittaa rahastoihin.

  1. Moi ja kiitos kommentista 🙂
   En sisällytä asuntolainan lyhennystä tuohon 20 prosenttiin, enpä tullut edes ajatelleeksi laskea sitä mukaan, koska tietysti myös se kartuttaa varallisuutta vaikkakin vähän eri tavalla.
   Riippuen tietysti minkälainen rahasto on kyseessä, onnistuu varojen nosto sieltäkin suht nopeasti. Tietty parasta olisi kun rahat saisivat olla siellä rauhassa. Mutta parasta on tehdä niinkuin itsestä tuntuu parhaalta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Onko sijoittaminen vaikeaa?

ke huhti 17 , 2019
Sijoittamiseen ja sen aloittamiseen liittyy paljon ennakkoluuloja. Sijoittamisen aloittaminen koetaan vaikeaksi ja riskialttiiksi, on riski että menetät kaikki rahasi. Ja sehän on täysin totta. Mikään […]